2010. 09. 09.

kötősuli - zongorakesztyű

Közeleg a kesztyűszezon, ami jajajj ha a hidegre és sötétre gondolunk, másrészt viszont felettébb örvendetes, mert kevés gyorsabban és élvezetesebben elkészíthető, szabadabban variálható kötött darab van mint a számos különféle kesztyű.

Kezdjük a legegyszerűbbel. Kötöttünk már harisnyakötőtűkkel körben, egy zongorakesztyű elkészítéséhez új ismeretként mindössze a hüvelykujji rész szaporítási módjára van szükség.

Az itt bemutatott kesztyűhöz 30 gramm közepesen vékony gyapjúfonalat és 3-as tűket használtam.

Először kössük meg a csuklórészt. Készítsünk kötéspróbát és számítsuk ki a kezdő szemszámot a csuklóbőséget figyelembe véve. Praktikus valamilyen passzé mintát használni, mondjuk 2 sima, 1 fordítottat, mert ez ad bizonyos tartást, de ugyanakkor rugalmas is. Köthetünk persze pár lusta sort, csipkemintát, de akár egyszerűen sima sorokat is. A mintadarabot 36 szemre kezdtem, 17 sor körben kötött passzéval.



A passzérész után néhány sor simakötés következik (jelen esetben 7 sor), ill. ha más mintával dolgozunk, akkor abból pár sor. Érdemes a passzéhoz használtnál fél számmal vastagabb tűkre váltani.
Ha van rá lehetőség, mert magunknak, vagy hasonló méretre, vagy a közelünkben lévő gyerkőcünknek készül a kesztyű, próbáljuk/próbáltassuk fel többször is kötés közben és a valós fonal- és méretviszonyokhoz alakítsuk a szem és sorszámokat.



Ha megvan a kívánt hosszú csuklórész, kezdjük a hüvelykujji rész kialakítását.

A bal kesztyűhöz: a kezdő szemszám 1/7 - 1/9 részének megfelelő számú szemet lekötünk az első tűn, majd 1 szemet szaporítunk, 1 szem sima (ill. az alapmintának megfelelő szem), 1 szem szaporítás. A következő 3 sorban szaporítás nélkül kötjük az alapmintát, majd a 4. sorban ismét szaporítunk 1-1 szemet az előző szaporítás felett. A szaporítás helyét megjelölhetjük kötésjelölővel is, vagy egyszerűen jegyezzük meg, hogy először hányadik szem után szaporítottunk és ugyanannyit számoljunk a következő szaporítós sorokban is. Az azonos sorban lévő két új szem közti távolság mindig kettővel nő, tehát a második szaporításnál 3 szem lesz az új szemek között, a harmadik szaporításnál 5, stb.

A jobb kesztyűhöz: hasonló módon kötünk, csak a szaporított rész helyéhez az össz szemszám 1/7 - 1/9-ét az utolsó tűn lévő szemeken számoljuk, a sor végétől visszafelé. A kiszámolt szemek előtti szem két oldalán kezdjük el az 1-1 szem szaporítást.



Ismételjük meg a szaporítást 6-7 alkalommal (vastagabb fonalnál, vagy kisebb méretnél kevesebbszer), így 12-14 plusz szemet kapunk. Ha a szaporítások miatt egy tűn már kényelmetlenül felhalmozódtak a szemek nyugodtan átrendezhetjük őket, osszuk el a szemeket egyenletesebben, átcsúsztatva a többi tűre. Praktikus azért a sorkezdő tűn lévő első szemet meghagyni kezdőnek az adott tűn, hogy ne keveredjünk meg a szaporítás helyének számolásánál.
Kössünk még 3 sort az utolsó szaporítás után.



Amikor elérünk a hüvelykujjtő magasságáig, szedjük segédszálra a szaporított szemeket a tenyéri részen lévő utolsó szem kivételével.
A kötőtűkön maradt szemekkel folytassuk a főrész kötését körben, a minta szerint. A megfelelő magasságnál kössünk pár sor passzét majd láncoljuk le az összes szemet.



Szedjük fel a tűkre a segédszálon lévő szemeket és még egyet a főrész hűvelykujjhoz legközelebb eső szemébe öltve.



Csatlakoztassuk a fonalat a munkánkhoz, 15-20 cm hosszú fonalvéget hagyva és kössünk körben a kívánt magasságig, majd néhány sor passzé után láncoljuk le a hüvelykujj szemeit. Az esetleges hézagokat a fonalszállal bestoppolhatjuk.
Dolgozzuk el a fonalvégeket.



Bátran kisérletezhetünk a színezéssel, csíkozással, különféle mintákkal. Ajándékötletnek is remek.



Jó kötést!

13 megjegyzés:

Kicsoda írta...

ezzel a csikozassal nagyon jo lett!!!

Abile írta...

Olyan részletes, pontos leírást kaptunk tőled, hogy nekem is kedvem támadt egy ilyen kesztyű elkészítéséhez. Köszönöm!

bruercsi írta...

Nagyon klassz lett!!
Igazán jó leírást készítettél, nagyon köszönöm, fellinkelek a blogomba is, ha nem bánod!! Tavaly a baglyos kesztyűd is nagyon tetszett!!

Colette írta...

Félre mindent, fogjunk bele:-)
Úgy szeretem, mikor más is LELKES...
ehhez persze kellenek a jó tanítók:-)
KÖSZÖNJÜK!

aarkus írta...

Én nem szerettem eddig a zongorakesztyűket, de ez annyira tetszik (milyen jó együtt ez a két szín!), és a leírás olyan világos, hogy mégis kötök egyet. Köszönöm! :-)

KicsiKató írta...

Köszönöm!!! Már napok óta vár egy gombóc puhaság, hogy megkössem, de tudás híján csak téglalapokban gondolkodtam... most végre kipróbálhatom a rendes zongorakesztyű-kötést:))

Timici írta...

szuperek lettek! lánykád pedig nagyon csini;o)
egyet árulj el nekem kérlek, hogyan nem lesz Neked lukas az ujjaközepe? hogyan veszed fel azt az egy szemet? mert nekem egy picit lukas maradt:(, lehet nem húztam elég szorosra a szálat mikor leszedtem a tűről az ujja szemeket? help me!:o)

Ahama írta...

Örülök, ha kedvet kaptatok, és csak bátran, szabadon használjátok a fantáziátokat egyéni kesztyűvariációk elkészítéséhez.

Bruercsi, persze, köszönöm!

Timi, a hüvelykujj, kéz átmenetnek megfelelő részről szoktam felszedni egy szemet, de nekem is marad benne lyuk, azt viszont korrigálni lehet a fonákán pár öltéssel az ujja kötéshez használt fonal szabad végével.

enigma írta...

szuper....nagyon köszi :)

Szentpyr írta...

én erről majdnem lemaradtam! milyen kár lett volna!!!! nagyon örülök ennek a leckének (is), köszönöm!

Claju írta...

Most találtalak meg! Mindig is akartam egy zongorakesztyűt! Nagyon jó a leírás! Hamarosan elkészülök az első párral! Már azon töröm a fejem, hogy milyen legyen a következő mintája :) Köszönöm a leírást!!

mariah írta...

Hűű, de szuper leírást készítettél!
Kár hogy csak ma találtam rád Bruercsi blogjáról. Na de jobb későn, mint soha.
Köszönöm a leírást!! :)

Bambuc írta...

Nagyon jó a leírás. Meg is próbálok kötni vele egy kesztyűt ma.
Köszönöm